Pusat Kesihatan Prima UNIMAS (PKP UNIMAS) Bakal Beri Manfaat Besar Kepada Komuniti Serta Pelajar

Pusat Kesihatan Prima UNIMAS (PKP UNIMAS) Bakal Beri Manfaat Besar Kepada Komuniti Serta Pelajar

Majlis penyerahan Projek Pembinaan dan Penyiapan Pusat Kesihatan Prima (PKP) Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) kepada Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) sebagai pemilik projek telah berlangsung di sini pagi tadi.

Hadir mewakili KPT merupakan Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan dan Pembangunan), YBrs. Encik Mohamad Azhan Md. Amir; Naib Canselor UNIMAS, Prof. Dr. Ahmad Hata Rasit, dan turut disaksikan oleh Menteri Kerja Raya, YB Dato' Sri Alexander Nanta Linggi.

PKP UNIMAS akan mengendalikan kes-kes kesihatan tidak kritikal sebagaimana fungsi klinik kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang lain, untuk manfaat penduduk setempat juga pelajar serta warga UNIMAS sendiri.

Pusat kesihatan harian tersebut telah dilengkapi kemudahan rawatan seperti Bilik X-Ray, Klinik Batuk, Klinik Mata, Klinik Warga, Makmal Perubatan, dan Bilik Pemeriksaan Kesihatan Awam; serta kemudahan pembelajaran bagi pelajar perubatan UNIMAS seperti Bilik Perbincangan dan Bilik Seminar.

Penyerahan PKP UNIMAS tersebut bermakna, fasa terakhir iaitu Bangunan Utama Hospital Pengajar UNIMAS dijangka akan disiapkan sepenuhnya pada penghujung tahun 2025 kelak.

JKR telah dipertanggungjawabkan bagi mengawasi dan menyelia projek tersebut dengan kos keseluruhan projek bernilai RM486 juta menggunakan kaedah Reka dan Bina. 

  • Terakhir dikemaskini pada .
  • Hits: 414
Logo KPT

Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Tinggi © 2022 Hak Cipta Terpelihara

Kemaskini Terakhir: Jumaat 19 Julai 2024, 10:52:23.