USM, UniSZA dan USIM Jalin Kerjasama Strategik Dengan IPT UK

USM, UniSZA dan USIM Jalin Kerjasama Strategik Dengan IPT UK

Usai menghadiri EWF 2023, Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Tinggi (KSU KPT), YBhg. Dato' Seri Abdul Razak Jaafar telah menyaksikan majlis pemeteraian Memorandum Persefahaman (MoU) melibatkan tiga (3) buah Universiti Awam (UA) Malaysia iaitu Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dengan 3 Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) di sini.

MoU tersebut telah ditandatangani antara USM dengan University of Exeter; UniSZA dengan Royal Asiatic Society; serta USIM dengan University of Gloucestershire.

Ketiga-tiga MoU tersebut adalah kesediaan kesemua IPT yang terlibat untuk mewujud dan seterusnya memperkukuh jalinan kerjasama yang terjalin meliputi pelbagai aspek dalam pendidikan tinggi antara kedua-dua negara.

Ini termasuk penyelidikan dan inovasi; TVET; mobiliti pelajar dan akademia; pembangunan bakat berkemahiran; STEM; penawaran biasiswa; serta pemindahan kredit dan akreditasi.

Hadir menandatangani MoU dengan rakan strategik masing-masing ialah Naib Canselor UniSZA, YBhg. Prof. Dr. Fadzli Adam; Naib Canselor USIM, YBhg. Prof. Dato' Ts. Dr. Sharifudin Md. Shaarani; serta Naib Canselor USM yang diwakili oleh Pengarah Pejabat Pengurusan dan Kreativiti Penyelidikan (RCMO) USM, YBhg. Prof. Dr. Zainovia Lockman.

  • Terakhir dikemaskini pada .
  • Hits: 1493
Logo KPT

Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Tinggi © 2022 Hak Cipta Terpelihara

Kemaskini Terakhir: Selasa 09 April 2024, 09:42:49.