Kerjasama Universiti Dan Industri Perlu Lebih Teliti Dan Terancang

Kerjasama Universiti Dan Industri Perlu Lebih Teliti Dan Terancang

Penglibatan pihak industri dalam IPT amat dialu-alukan dalam usaha melonjakkan manfaat, kepakaran, perspektif dan pengalaman tersedia kedua-dua dunia namun ia hendaklah dilaksanakan dengan teliti dan terancang.

Maka, YB Menteri Pendidikan Tinggi telah mencadangkan tiga (3) garis panduan bagi merangka hubungan kerjasama antara IPT dan industri.
Kerjasama tersebut mestilah bersifat strategik; mempunyai sasaran untuk memperkemas operasi, teknologi dan amalan semasa; serta kerjasama itu mampu menjujukan manfaat dan pulangan jangka panjang bagi semua pihak.

YB Dato' Seri Mohamed Khaled Nordin berkata demikian sewaktu menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Universiti Malaya (UM) yang diwakili Naib Canselornya, YBhg. Dato' Prof. Ir. Dr. Mohd. Hamdi Abd. Shukor dengan syarikat Infinity Logistics and Transport Sdn. Bhd. yang diwakili oleh Pengarah Urusannya, YBhg. Dato' Seri Chan Kong Yew di sini petang tadi.

Beliau menambah, MoU tersebut bukti jelas KPT sentiasa menambah baik kursus-kursus pengajian sedia ada untuk kekal relevan dan memenuhi keperluan pasaran kerja, selain menyangkal dakwaan IPT Malaysia masih menawarkan program-program lapuk dan ketinggalan zaman.

  • Terakhir dikemaskini pada .
  • Hits: 3050
Logo KPT

Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Tinggi © 2022 Hak Cipta Terpelihara

Kemaskini Terakhir: Isnin 24 Jun 2024, 18:57:36.