UMP memperluas kerjasama dalam memasyarakatkan TVET

2022 06 07 keratan akhbar 04

Sumber: Sinar Harian

Universiti Malaysia Pahang (UMP) akan terus memperkukuhkan peranannya sebagai universiti teknologi dalam Rangkaian Universiti Teknikal Malaysia (MTUN) sebagai usaha mengangkat agenda pemerkasaan Latihan dan Pendidikan Teknikal dan Vokasional (TVET) negara.

Jalinan kerjasama strategik dimeterai melibatkan Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti (JPPKK) dan Rangkaian Universiti Teknikal Malaysia yang (MTUN) disaksikan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr. Noraini Ahmad di Hotel Tenera, Bangi baru-baru ini bakal mencorakkan hala tuju TVET negara.

MTUN terdiri daripada empat universiti iaitu Universiti Malaysia Pahang (UMP), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) serta Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM).

Menurut Naib Canselor UMP, Prof Dato Ts Dr Yuserrie Zainuddin berkata, kolaborasi strategik ini bakal memberikan ruang dan peluang untuk pelajar menikmati pengalaman pembelajaran yang lebih komprehensif melalui kursus-kursus yang ditawarkan dan dapat meningkatkan pengambilan lepasan politeknik ke UMP dan MTUN lain.

“Selain itu, kolaborasi ini juga berupaya menjadi pemangkin untuk mengekalkan kelestarian bidang TVET pada masa hadapan, di samping memastikan kesinambungan laluan akademik pelajar politeknik dan kolej komuniti selepas mereka tamat pengajian sehingga ke peringkat tertinggi,” katanya.

Selain itu, UMP bakal memperluas kerjasama dengan JPPKK bagi berkolaborasi dalam penyelidikan dan pengkomersilan, selain hasrat utama bagi artikulasi dengan politeknik.

“Artikulasi ini akan menambah minat graduan politeknik untuk melanjutkan pengajian ke universiti dan seterusnya meningkatkan jumlah ambilan terutama di bidang teknologi kejuruteraan. Begitu juga kolaborasi strategik dengan beberapa politeknik selain bagi tujuan perkongsian kepakaran dan fasiliti,” katanya.

Dalam pada itu, terdapat dua elemen utama yang membezakan TVET aras tinggi ialah High Technology High Value (HTHV) dan Malaysian Qualifications Framework (MQF) tahap 6 dan ke atas bagi program TVET. Malahan elemen ini juga perlu diterapkan oleh semua MTUN dalam kurikulum di universiti.

  • Terakhir dikemaskini pada .
  • Hits: 17074
Logo KPT

Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Tinggi © 2022 Hak Cipta Terpelihara

Kemaskini Terakhir: Khamis 25 Julai 2024, 04:35:17.

logo-sirim