logo kpt black

TEKS UCAPAN

DATO’ SERI ABDUL RAZAK BIN JAAFAR
KETUA SETIAUSAHA

KONVOKESYEN POLITEKNIK UNGKU OMAR KALI KE 51 SIDANG PERTAMA

14 OGOS 2023


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

 1. Alhamdulillah segala puji bagi Allah yang Maha Besar, yang telah melimpahkan Rahmat dan izinNya, memberi kesempatan kepada kita semua, hadir untuk menyerikan Majlis Konvokesyen Politeknik Ungku Omar Kali ke-51.
 1. Terlebih dahulu, saya ingin menzahirkan ucapan terima kasih kepada Politeknik Ungku Omar atas kesudian menjemput saya untuk turut sama meraikan kejayaan graduan Politeknik Ungku Omar. Syabas dan tahniah diucapkan kepada Jawatankuasa Istiadat Konvokesyen kerana telah bekerja keras memastikan kelancaran majlis yang pastinya amat bermakna bagi para graduan dan ibu bapa sekalian.
 1. Saya ingin mengambil kesempatan ini merakamkan ucapan tahniah dan syabas kepada Politeknik Ungku Omar kerana menerima Anugerah Platinum daripada Suruhanjaya Pensijilan dan Akreditasi Asia Pasifik (APACC) bagi audit kualiti Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET), tahun ini. Ini mencerminkan pencapaian gemilang dalam bidang pendidikan teknikal dan vokasional serta komitmen PUO terhadap standard keunggulan.

Hadirin yang dihormati sekalian,

 1. Visi Pendidikan Tinggi Berkualiti merupakan landasan utama bagi Kementerian Pendidikan Tinggi dalam menerajui pembangunan pendidikan tinggi di negara kita. Pendidikan tinggi berkualiti membentuk asas yang kukuh bagi setiap individu dalam mencapai kejayaan sejagat dan kehidupan yang lebih baik.
 1. KPT komited untuk membangunkan sektor pendidikan tinggi TVET yang dinamik dan berkembang pesat di Malaysia, dan institusi TVET seperti Politeknik Ungku Omar, memainkan peranan penting dalam mencapai visi ini. Ia merupakan pelaburan jangka panjang yang memberikan manfaat tidak hanya kepada graduan, tetapi juga kepada masyarakat dan negara secara keseluruhannya.
 1. Melalui visi ini, Kementerian Pendidikan Tinggi bertekad untuk membina sistem pendidikan tinggi TVET yang berkualiti, kompetitif, dan relevan dengan keperluan semasa dan masa depan dengan beberapa inisiatif seperti:
 1. Memastikan penyediaan pengajaran dan pembelajaran TVET yang inovatif, relevan, dan berkualiti. KPT telah memperkukuhkan pengajaran dan pembelajaran di institusi pendidikan tinggi dengan mengintegrasikan elemen inovasi, relevansi, dan kualiti. Ini termasuk melaksanakan pendekatan pembelajaran yang aktif dan kolaboratif, menggunakan teknologi dalam proses pengajaran, dan menyediakan peluang untuk pembelajaran sepanjang hayat.
 1. Memperkukuhkan kerjasama dengan industri dan masyarakat untuk memenuhi keperluan pasaran kerja. KPT memahami pentingnya kerjasama antara institusi pendidikan tinggi, industri, dan masyarakat dalam memastikan relevansi program-program pendidikan dengan keperluan pasaran kerja. Melalui kerjasama ini, KPT berganding dengan industri untuk mendapatkan input tentang keperluan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan oleh graduan.
 1. Meningkatkan penekanan pada pengalaman praktikal dan kerja lapangan. KPT mengiktiraf pentingnya pengalaman praktikal dan kerja lapangan dalam melengkapkan graduan dengan kemahiran praktikal dan pengetahuan industri yang relevan. Oleh itu, pelaksanaan program praktikal yang berkualiti, relevan, spesifik dan bermakna di industri menjadi fokus utama.
 1. Memperkukuhkan kolaborasi antara institusi pendidikan tinggi. KPT mendorong kolaborasi antara institusi pendidikan tinggi untuk berkongsi sumber, kepakaran, dan pengalaman dalam meningkatkan kualiti pendidikan tinggi. Kolaborasi ini melibatkan pertukaran pelajar, penyelidikan bersama, serta perkongsian program dan kursus.
 1. Dan Kelima. Mendorong pembelajaran sepanjang hayat dan pengembangan professional. KPT menggalakkan konsep pembelajaran sepanjang hayat, di mana individu terus mengembangkan kemahiran dan pengetahuan sepanjang hayat mereka. KPT menyediakan kursus pemantapan kemahiran bagi graduan dan pekerja profesional untuk mengasah kemahiran praktikal dan teknikal yang relevan dengan pasaran kerja.

Para Graduan yang dihormati

 1. Saya ingin mengucapkan tahniah kepada setiap seorang daripada anda kerana kejayaan yang telah anda capai melambangkan ketekunan, dedikasi, dan usaha gigih yang anda lakukan sepanjang tempoh pengajian di Politeknik Ungku Omar.
 1. Hari ini merupakan permulaan kepada babak baru dalam hidup anda. Jadikan momen ini sebagai titik awal yang penuh potensi untuk menjelajahi dunia dan mewujudkan impianmu. Ia adalah masa untuk meneroka dunia luar, menggapai impian, dan membangunkan potensi sejati yang ada dalam diri Izinkan saya menitipkan beberapa nasihat dan pandangan untuk anda lihat ke hadapan dengan penuh keyakinan serta merencana perjalanan hidup “pasca PUO”.
 1. Teruskan membangun jaringan profesional. Manfaatkan peluang untuk berhubungan dengan para profesional dalam industri anda. Sertai pertemuan industri, seminar, dan acara-acara jaringan. Jalin hubungan yang bermakna dan pelihara hubungan ini sepanjang karier anda. Jaringan profesional yang kuat dapat memberikan peluang kerjasama, mentorship, dan informasi penting sekaligus membuka peluang kerjaya yang lebih luas.
 1. Tingkatkan kemahiran ‘’soft skills’’ anda. Selain kemahiran teknikal dan vokasional yang diperoleh semasa pengajian anda, kemahiran komunikasi, kepemimpinan, ‘design thinking’ dan kerjasama berpasukan sangat penting dalam dunia profesional. Teruskan memperkukuhkan kemahiran ini melalui latihan, membaca, atau menyertai kursus pengembangan diri. ‘’Soft skills” yang baik akan meningkatkan daya saing dan memberikan kelebihan dalam dunia professional.
 1. Jadilah pelajar seumur hidup: Pendidikan tidak berakhir setelah mendapat diploma ataupun ijazah. Teruskan belajar dan beradaptasi dengan perkembangan dalam industri anda. Tetapkan komitmen untuk menjadi pelajar seumur hidup dengan membaca buku, menghadiri seminar, dan menyertai kursus-kursus berkaitan dengan perkembangan terkini dalam bidang anda. Pemahaman yang mendalam akan memperkukuhkan reputasi profesional anda.
 1. Cari peluang pembelajaran dan pertumbuhan intelektual. Jangan takut mencari peluang baru untuk memperluaskan pengalaman dan pengetahuan anda. Jika ada kesempatan untuk menyertai projek-projek menarik, bekerja di luar negara, atau belajar di institusi terkemuka, ambillah kesempatan ini dengan tangan terbuka. Pengalaman dan pembelajaran baru akan membuka pintu kepada peluang yang lebih besar.
 1. Dan yang kelima ini sangat Jaga reputasi dan integriti.

Reputasi dan integriti adalah aset yang sangat berharga dalam dunia profesional. Jagalah etika kerja yang tinggi, berpegang teguh kepada prinsip dan nilai-nilai yang baik. Jaga kepercayaan yang diberikan kepada anda oleh majikan, rakan sekerja, dan klien. Ingatlah bahawa reputasi yang baik akan membuka pintu kepada peluang karier yang lebih baik.

Hadirin yang dihormati,

 1. Hari ini, kita bukan sahaja berkumpul untuk merayakan kejayaan pelajar tetapi juga memberikan penghormatan kepada ibu bapa, warga Politeknik Ungku Omar dan semua pihak yang berkepentingan yang telah memberi sokongan tanpa batasan.
 1. Kepada para pensyarah, terima kasih kerana menjadi penerang ilmu yang tidak berhenti membimbing, memberikan pengajaran, berkongsi pengetahuan, dan membantu graduan memahami pelbagai subjek dengan lebih baik. Anda adalah mentor dan teladan yang memberikan inspirasi kepada mereka untuk mencapai potensi maksimum. Anda berperanan dalam membina keperibadian mereka, memupuk semangat kepimpinan, dan membentuk citra yang berintegriti dan berprinsip.
 1. Kepada semua warga politeknik, terima kasih kerana menjadi komuniti yang menyokong dalam membentuk persekitaran pembelajaran yang Anda adalah rakan sebaya yang memberi sokongan moral, berkongsi pengalaman, dan saling membantu para graduan dalam pencapaian akademik dan pembangunan diri. Anda adalah keluarga yang mencipta suasana kerja dan pembelajaran yang harmoni, dan menjadikan politeknik sebagai tempat yang menyenangkan untuk para graduan ini belajar dan melalui proses ‘’adulting”. Di Politeknik Ungku Omar ini mereka telah belajar menjadi dewasa. Belajar menguruskan diri sendiri, menjalankan tanggungjawab kewangan, dan membuat keputusan yang matang.
 1. Kepada semua “stakeholders” dan pihak yang berkepentingan, anda mempunyai peranan yang sangat penting dalam mempersiapkan graduan untuk menghadapi cabaran dan keperluan semasa industri. Anda berperanan memberikan pelajaran praktikal dan terkini, melibatkan pelajar dalam projek-projek industri, dan memastikan mereka mempunyai kemahiran yang relevan dan diperlukan dalam pasaran kerja. Sumbangan anda membantu melahirkan graduan yang berkualiti dan bersedia menghadapi dunia profesional.
 1. Saya ingin merakamkan penghargaan kepada semua industri yang telah menyumbang imbuhan kecemerlangan kepada para graduan pada konvokesyen kali ini. Ganjaran berbentuk wang tunai, cenderahati serta imbuhan berbentuk latihan amat bermakna kepada para graduan ini.
 1. Kepada ibu bapa serta penjaga, terima kasih kerana terus memberikan sokongan tanpa syarat. Dorongan, kasih sayang, dan kepercayaan anda telah memberi semangat kepada graduan untuk terus berusaha mencapai cita-cita. Anda adalah pahlawan di belakang kejayaan mereka, dan kehadiran, sokongan serta doa anda adalah aset yang sangat bernilai dalam kehidupan para graduan ini.
 1. Kepada para graduan, jangan pernah lupakan peranan ibu bapa dan penjaga anda. Mereka telah meluangkan masa, tenaga, dan kasih sayang yang tidak terhingga untuk memastikan anda berada di tempat ini hari ini. Sebaik anda melangkah ke alam profesional atau menyambung pengajian, bawa bersama nilai-nilai yang telah diajar mereka. Teruskan menjaga hubungan yang erat dengan mereka, hormati dan berterima kasih kepada mereka pada setiap peluang yang ada.
 1. Akhir kata, terima kasih kepada semua yang telah menghulurkan khidmat sokongan dan tahniah kepada graduan yang berjaya mengenggam segulung penganugerahan diploma dan ijazah. Kepada semua yang hadir di sini, teruslah memberikan sokongan, cinta, dan dorongan kepada generasi muda kita. Bersama, kita membina masa depan yang gemilang untuk mereka dan negara kita.

Sekian. Terima kasih.

Wabillahit taufiq wal hidayah, wassalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Muat Turun:

pdf KSU - Teks Ucapan Sempena Konvokesyen Politeknik Ungku Omar Kali Ke 51 Sidang Pertama.pdf (215 KB)

 • Terakhir dikemaskini pada .
 • Hits: 4904
Logo KPT

Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Tinggi © 2022 Hak Cipta Terpelihara

Kemaskini Terakhir: Isnin 24 Jun 2024, 18:57:36.