Malaysia-Tartastan Bincang Kerjasama Saintifik Dunia Islam

Malaysia-Tartastan Bincang Kerjasama Saintifik Dunia Islam

Menteri Pendidikan Tinggi, YB Dato' Seri Mohamed Khaled Nordin telah meneruskan lawatan kerjanya ke Rusia pula semalam bagi menghadiri Forum Ekonomi Antarabangsa ke-14 "Rusia-Dunia Islam: KazanForum" yang diadakan di Republik Tartarstan, Rusia.

Setibanya di sana, YB Menteri telah mengambil kesempatan untuk membuat kunjung hormat ke atas Presiden Republik Tartastan, TYT Rustam Minnikhanov.

Kedua-dua mereka telah membincangkan kesediaan Malaysia untuk membangunkan keupayaan Tartastan dalam sektor halal dan sistem perbankan serta kewangan Islam melalui kepakaran yang dimilili oleh Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Selain itu, kedua-dua pihak turut membincangkan usaha sama dari aspek penyelidikan dan kajian saintifik melibatkan golongan cerdik pandai dari seluruh negara-negara Islam.

Turut hadir sama Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) KPT, YBhg. Dato' Dr. Megat Sany Megat Ahmad Supian; Naib Canselor USIM, YBhg. Profesor Dato’ Ts. Dr. Sharifudin Md Shaarani; dan Pengerusi Education Malaysia Global Services (EMGS), YBrs. Dr Abdul Razak Ahmad.

  • Terakhir dikemaskini pada .
  • Hits: 2299
Logo KPT

Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Tinggi © 2022 Hak Cipta Terpelihara

Kemaskini Terakhir: Jumaat 14 Jun 2024, 19:20:56.