KPM Lancar Sistem E-scroll Menggunakan Teknologi Blockchain Atasi Masalah Ijazah Palsu

PUTRAJAYA, 9 November 2018 - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dengan kerjasama konsortium universiti melancarkan Sistem Pengeluaran dan Pengesahan Universiti atau e-Scroll menggunakan teknologi Blockchain bagi mengatasi masalah ijazah palsu.

Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, KPM, Datin Paduka Ir. Dr. Siti Hamisah Tapsir berkata tindakan mewujudkan e-Scroll bertujuan memelihara dan menjaga kualiti pendidikan tinggi di Malaysia.

Menurutnya bilangan ijazah palsu meningkat disebabkan boleh diperoleh dengan mudah di internet dan sebuah sistem yang selamat dan mantap diperlukan untuk mengatasinya.

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) muncul institusi pengajian tinggi pertama menggunakan sistem e-Scroll pada istiadat konvokesyen esok. Penerima akan menerima ijazah menggunakan kod khas sistem itu.

Menurut laporan BBC Radio siaran Januari 2018 (https://www.bbc.com/news/uk-42579634), terdapat peningkatan dalam perdagangan ijazah-ijazah palsu di peringkat antarabangsa. Laporan itu selanjutnya menyebut bagaimana beribu-ribu warga UK telah membeli ijazah palsu daripada "kilang diploma" di Pakistan.

"Menyedari perlunya menjaga reputasi dan integriti universiti-universiti Malaysia, KPM telah mengambil tindakan proaktif untuk mencegah kes-kes penipuan ijazah palsu dan pada masa sama, tidak merugikan penuntut-penuntut yang benar-benar jujur dan berintegriti," kata Datin Paduka Ir. Dr. Siti Hamisah.

Jelas beliau, idea membangunkan sistem itu telah dirumuskan pada Januari 2018 oleh Majlis Dekan-dekan ICT (MADICT) universiti-universiti Malaysia.

Susulan rumusan itu, MADICT dan KPM bercadang menggunakan teknologi Blockchain untuk meningkatkan kecekapan dalam mengesahkan sijil yang asli, kata Datin Paduka Ir. Dr. Siti Hamisah.

Pada masa ini, kata beliau, universiti-universiti Malaysia menerima ribuan permintaan dari seluruh dunia untuk tujuan pengesahan status ketulenan graduan masing-masing.

"Pengesahan sedemikian masih dilakukan melalui telefon dan e-mel yang boleh menyumbang kepada ketidakcekapannya," kata beliau.

Menyedari pakar-pakar dalam teknologi itu sebenarnya boleh didapati di universiti, katanya, KPM mencadangkan pembentukan sebuah konsortium berkaitan dengan teknologi Blockchain untuk mempelajari penggunaan dan mengembangkan sistem tersebut.

Keanggotaan awal konsortium terdiri daripada enam Universiti Awam (UA) iaitu Universiti Utara Malaysia (UUM), UIAM, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Malaysia Sabah (UMS), Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Objektif utama di sebalik pembentukan konsortium adalah menyebarkan latihan kemahiran dan perkembangan teknologi dalam kalangan penuntut universiti dan akademik.

"Dalam jangka masa panjang, konsortium juga harus menawarkan penyelesaian berasaskan Blokchain standard, yang berpotensi untuk menjana pendapatan kepada universiti-universiti terbabit." kata beliau.

Kementerian juga telah melantik UIAM sebagai Ketua Konsortium semasa.

"Susulan pelancarannya, KPM menggalakkan universiti dan institusi pengajian tinggi lain di Malaysia untuk segera menyertai konsortium dan menggunakan sistem tersebut," kata beliau.

Maklumat mengenai e-Scroll

Sistem berasaskan teknologi Blokchain semasa telah dibangunkan oleh pasukan yang diketuai oleh Prof Dato Dr Norbik Bashah Idris dari UIAM. Ia menggunakan Blockchain NEM yang disepadukan dengan imbasan kod QR yang dicetak pada ijazah. Walau bagaimanapun, sistem seperti itu juga boleh dibangunkan menggunakan Blockchain yang lain. NEM dipilih kerana ciri-ciri uniknya dalam menguruskan kebolehkesanan dan keperluan pengesahan.

Buat masa ini, proses pengesahan dapat dilakukan dari mana saja di dunia selagi ada Buat masa ini, proses pengesahan dapat dilakukan dari mana saja di dunia selagi ada rangkaian internet, dan prosesnya boleh dilakukan dengan segera. Dalam fasa pertama pelaksanaannya, semua pelajar PhD dari UIAM yang menamatkan pengajian pada konvokesyen pada 10 November 2018 (esok) akan mendapat sijil ijazah mereka yang mempunyai kod menggunakan teknologi Blokchain. Oleh itu, keaslian ijazah mereka boleh disahkan dengan serta-merta dari mana-mana lokasi di dunia.

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA
9 NOVEMBER 2018

  • Terakhir dikemaskini pada .
  • Hits: 14157
Logo KPT

Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Tinggi © 2022 Hak Cipta Terpelihara

Kemaskini Terakhir: Khamis 25 Julai 2024, 04:35:17.

logo-sirim