IPT Diseru Rentas Sempadan Perkasakan Pendidikan Tinggi Negara

IPT Diseru Rentas Sempadan Perkasakan Pendidikan Tinggi Negara
English translation not available for this content.

Kedua-dua IPT awam dan swasta di Malaysia memainkan peranan yang sama penting dengan cara tersendiri dalam menyebarkan panji kecemerlangan pendidikan tinggi negara di peringkat global.

Apatah lagi, IPT merupakan sebahagian komponen enjin pertumbuhan negara, yang mampu untuk melantun agenda, misi serta menyumbang idea dan solusi kepada permasalahan nasional.

YB Dato' Seri Mohamed Khaled Nordin, Menteri Pendidikan Tinggi berkata demikian ketika menyempurnakan pelancaran Dwi-kampus MSU Shah Alam-Jakarta serta program Ijazah Berkembar antara MSU dengan Universitas Airlanggar Indonesia (UNAIR) dan Jakarta Global University (JGU) di sini pagi tadi.

Justeru, sebarang perancangan dan usaha IPT untuk berkolaborasi merentasi sempadan seperti pembukaan kampus antarabangsa, peluasan program mobiliti serta kerjasama strategik penyelidikan akan diberi perhatian dan sokongan oleh Kementerian, ujar beliau.
Menurut beliau lagi, "perkara ini sangat bertepatan dengan cita-cita Kementerian untuk menjadikan Malaysia sebagai hab atau pusat pengembangan bakat yang dihormati dunia".

Hadir sama YBhg. Tan Sri Wira Prof. Dr. Mohd Shukri Ab. Yajid, Presiden MSU, YBhg. Puan Sri Datuk Prof. Dr. Junainah Abd. Hamid, Naib Canselor MSU serta YBhg. Prof. Dr. Mohammad Nasih, Rektor UNAIR.

  • Last updated on .
  • Hits: 3031
MoHE Logo

Ministry of Higher Education Official Portal © All Rights Reserved

Last Modified: Friday 19 July 2024, 10:52:23.