Program Libat Urus Jawatankuasa Pelaksana Landasan Hala Tuju Pendidikan Tinggi (LHTPT) 2024

Program Libat Urus Jawatankuasa Pelaksana Landasan Hala Tuju Pendidikan Tinggi (LHTPT) 2024
English translation not available for this content.

Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT), YBhg. Dato' Dr. Haji Megat Sany Megat Ahmad Supian telah menyempurnakan Program Libat Urus Jawatankuasa Pelaksana Landasan Hala Tuju Pendidikan Tinggi (LHTPT) di sini pagi tadi.

Program yang berfokuskan dua (2) agenda utama ini melibatkan perkongsian hasil kajian daripada Khazanah Research Institute (KRI) yang bertajuk ‘SHIFTING TIDES; CHARTING CAREER PROGRESSION OF MALAYSIA’S SKILLED TALENT’ dan taklimat Jawatankuasa Pelaksana LHTPT oleh Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi.

Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) dalam ucapannya berkata, “dalam merealisasikan lima (5) fokus utama kementerian, penyediaan bakat yang berkualiti adalah salah satu peranan Institusi Pendidikan Tinggi”, ujarnya.

Diharapkan semua pihak dapat mengambil inisiatif hasil perkongsian kepakaran penyelidikan daripada KRI ini sebagai input bagi meningkatkan kualiti pembangunan bakat negara selari dengan tekad KPT sebagai salah satu usaha berterusan untuk melahirkan strategi dan pendekatan yang segar selaras perubahan global yang mutakhir bagi memenuhi aspirasi kementerian dan negara.

Turut menghadiri program ini, Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Prof. Dr. Azlinda Azman; Penasihat Pendidikan Tinggi kepada YB Menteri Pendidikan Tinggi, Tan Sri Dato’ Seri Prof. Dr. Noor Azlan Ghazali dan Timbalan Ketua Pengarah (Governan), Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti, Ts. Hj. Kamaludin Daud. 

  • Last updated on .
  • Hits: 811
MoHE Logo

Ministry of Higher Education Official Portal © All Rights Reserved

Last Modified: Tuesday 18 June 2024, 16:17:02.