Lawatan Kerja YBTM Ke UiTM Sabah

Lawatan Kerja YBTM Ke UiTM Sabah
English translation not available for this content.

Menjengah UiTM Sabah selaku universiti awam tertua di Sabah, Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi, YB Datuk Ts. Mustapha Sakmud mengadakan sesi lawatan kerjanya di sini pagi tadi.

Bulan depan, genap 51 tahun UiTM Cawangan Sabah ditubuhkan dan sehingga kini memiliki dua buah kampus iaitu Kampus Kota Kinabalu dan Kampus Tawau dengan memiliki kekuatan warga kerja seramai 466 orang. Manakala jumlah pelajar kini mencecah lebih 5,000 orang melibatkan tujuh fakulti secara keseluruhannya.

YB Timbalan Menteri dalam sidang medianya berkata, meski pun prasarana di UiTM telah menjangkau 50 tahun, namun terus gah berpotensi melahirkan ramai graduan yang berkebolehan dan memenuhi permintaan industri.

Terdahulu, YB Timbalan Menteri diiringi Rektor UiTM Cawangan Sabah, Dr. Rozita @ Uji Mohammed meninjau kawasan sekitar kampus seterusnya berbincang berkaitan isu dan cabaran yang dihadapi oleh UiTM Cawangan Sabah dalam memperkasa pendidikan terutamanya dalam kalangan pribumi dan Bumiputera Sabah sesuai dengan 50 tahun kewujudannya agar terus kekal relevan.

Tidak ketinggalan, YB Timbalan Menteri turut beramah mesra dengan Pengurusan Kanan, Jawatankuasa Eksekutif Negeri (JKEN) dan Majlis Perwakilan Pelajar 2023/2024 UiTM Cawangan Sabah. 

  • Last updated on .
  • Hits: 933
MoHE Logo

Ministry of Higher Education Official Portal © All Rights Reserved

Last Modified: Friday 19 July 2024, 10:52:23.